Сезгин Мюмюн: Омразата храни и Доган, и Сидеров

Вестник Монитор, 22/6/2007 9:50:00

Травмите от “възродителния процес” нарочно се поддържат живи

Люба КУЛЕЗИЧ

Роден на 18 септември 1967 г. в Исперих - През 1986 г. влиза в затвора с присъда за шпионаж- Съосновател на ДПС, оттегля се през 1999 г.- Представител на Национален защитен център "Справедливост" до 2007 г. - Основател на федерация "Справедливост"Цензура

Г-н Мюмюн, с инициативата на федерация "Справедливост" да се започне отново дебат за т.нар. "възродителен процес" не рискувате ли да хвърлите още съчки в огъня на конфликтното говорене по темата?
Ние сме хора, които настояват да има диалог по проблема за "възродителния процес", за да го изчистим от натрупалите се спекулации. Ще бъде интересно да чуем аргументите и на онези, които се противопоставят на самата възможност темата да бъде обсъждана. Това е удобно за някои политици, за да трупат дивиденти и да правят кариера от самия факт, че травмите от "възродителния процес" се поддържат живи. Българските граждани обаче са в правото си най-сетне да научат всички факти и всички обстоятелства за него.

Не е ли странно, че толкова години след "възродителния процес" все още се говори за необходимостта от диалог и истина? В такъв случай какво се е случвало до сега -умишлено блокиране на дебата и лъжене, така ли?

Досега диалогът беше фалшив и повърхностен. Лидерът и ръководството на ДПС имаха интерес от това. Те използваха темата само конюнктурно и пресметливо.Диалогът между кого и кого трябва да бъде, г-н Мюмюн?Между българите и турците у нас. Ние много добре знаем, че през онези тежки години на насилственото ни преименуване много българи ни помагаха, за да оцелеем. Но ръководството на ДПС злоупотреби с това и се опитваше да създава напрежение, за да постига собствените си политически цели. По тази причина държим веднъж завинаги да се изчистят неяснотите и премълчаното по темата.

А как вие ще се предпазите от подозренията, че също търсите политически изгоди от възобновяването на дебата, особено на фона на възраждащия се език на нетърпимостта, на национализма в популистка опаковка?
Трябва най-сетне ефективно да се включат в публичния разговор историческите препратки, документите, архивите. Много малко са говорителите по темата, които са се заровили детайлно в автентичните документи, не са изследвани множество конкретни истории. Проектът ни "Възродителният процес истината" няма да спре с днешната кръгла маса. Целта му е да елиминира политическото говорене, за да отстъпи то място на фактите. Повечето от тях обаче са заровени в архивите на бившите спецслужби, които предстои да бъдат отворени, както и в архивите на ЦК на БКП. Трябва отново да се върнем към генезиса на тези събития, вместо продължаващото индиректно вменяване на вина на българския народ за това, че е допуснал смяната на турските имена. Неприемливо е също потърпевшите да се изживяват вечно като жертви, които трябва да бъдат закриляни и обгрижвани от една етническа партия, маскираща се като национално-отговорна. Искаме да се елиминират и ресурсите за крайния национализъм на партията "Атака". Тя използва една изключително примитивна схема: етническо противопоставяне на българските граждани чрез натякване за ключовата роля на турците в управлението на страната. Непрекъснато се говори за турския мандат, с който управлява Станишев! Но това не са турците. Това е ДПС. Турците са равноправни български граждани като всички останали. Имало е период, в който държавата, сраснала се с една партия, се е отнесла по нехуманен начин към турското малцинство. И този период трябва да се изследва. 22 години са достатъчно, за да може вече трезво, без емоции да се разгледат всички аспекти: от вземането на решението до извършването на насилствени акции от тогавашната милиция и отделни партийни величия по места. Т.е. нуждаем се от обективност, защото езикът на омразата се поддържа от политическата сметка.

Досегашните опити да се изследва и анализира "възродителният процес" в българската публичност са били посрещани с голяма доза съпротива и противоречия. Защо си мислите, че ще ги избегнете?

Защото нас не ни интересува политическата далавера. След кръглата маса, ще изпратим и официално искане до Комисията по досиетата да бъдем допуснати до архивите, където се съдържа много неизследвана информация. Досега това не е правено, за съжаление. Тук се корени една от причините обществото още да не може свободно да говори по тази болезнена тема. Затова стават възможни толкова ужасни паралели между Баташкото клане и "възродителния процес" като съизмерими в исторически план величини. Нито времето, нито коренът на тези две събития е един и същ. Разберете, че дори качествени художествени творби не могат да се родят преди изчерпателното фактологическо изследване и осмисляне на миналото. Обективност не може да се постигне в състояние на боязън и страх от докосване до толкова сложни и етнически натоварени теми, като "възродителния процес". Ето ние, например, ще дадем думата дори на следователи, които са водили дела срещу български турци по поръчка на ЦК на БКП. За да могат да застанат очи в очи с потърпевши и с очевидци. Иначе все ще опираме до парадокса, че сегашният зам.-главен прокурор Първанов е водил делото за "възродителния процес", за да го докара до под кривата круша. За престъпления срещу личността няма давност. Но излиза, че Доган беше отличен с висше държавно отличие, защото с присъствието си във властта е осигурявал чадър за конкретни престъпления. Той реално помогна правосъдието да бъде лишено от съответни законови рамки, за да бъдат посочени реалните виновници. Името на насилието е конкретно. Зад него седи човек. Знае се кой точно е подписал решението на ЦК и кой е провел съответната политика идеологически и практически.

Вашият проект цели ли да се постигне търсене на отговорност от конкретни извършители?
Федерация "Справедливост" ще работи и за други форми на публичност, свързани с равносметките за "възродителния процес". Ние не искаме отмъщение, искаме да се спрат спекулациите с темата. След сегашната кръгла маса ще поискаме срещи с парламентарно представените партии, за да ги запознаем с нашия национален проект. Ще предложим и на тях, и на неправителствените организации, свързани с правата на малцинствата да подпишат меморандум за отказ от употреба на темата за "възродителния процес" с политически умисъл. Нека са съпричастни и да помагат с експертиза за издирването на документи и факти по асимилационната политика преди 1989 г., която не е еднократен акт. Знае се, че има няколко вълни на асимилация. Всичко това трябва да бъде изговорено, написано, да бъде представено пред обществото. И когато истината на палачите и истината на жертвите попадне в правилния контекст, страницата може да бъде затворена и пратена в учебниците по история. И децата от пет изречения могат да научат какво точно се е случило, кой и защо го е причинил, какви са последиците.Очаквате ли ДПС и "Атака" да подкрепят вашите инициативи?Ако ДПС имаше такова желание, щеше досега да го направи. Но явно нямат интерес да приключат този въпрос. Затова по-добре нито Доган, нито Сидеров да се занимават с него, защото ще навредят още повече.

Как ще ги спрете?
ДПС и "Атака" се захранват с омразата и по това се разбира, че са скачени политически съдове. На ДПС принадлежи авторството на темата за жертвите, които трябва да бъдат закриляни и възмездени чрез неотменното присъствие на движението в изпълнителната власт. От своя страна присъствието на "Атака" в публичното пространство се диктува от стремежа да се извади от управлението на страната етническата партия ДПС. Затова се организират всякакви яростни кампании, включително срещу игралния филм "Откраднати очи", заклеймен, че е откраднал истината за "възродителния процес". Така отново се налива вода в мелницата на омразата. Омразата обаче устройва Доган. Спомнете си думите му, че той държи кибритената клечка, която може да подпали фитила на етническото противопоставяне. Стоварването на политически присъди срещу факти на изкуството ни връща в тоталитаризма.Като устройство и ДПС, и "Атака" са тоталитарни партии. Няма шанс в този си вид те да родят някаква добра среда за търсене на истината. Те експлоатират проблема, насаждат противопоставяне. А оттук цялото общество се изпълва с нежелание да чуе какво точно се е случило. ДПС и "Атака" се хранят взаимно от подмяната на историческата реалност.

Какво ще остане от "Атака", ако темата за "възродителния процес" се изземе от пропагандата и се превърне в национална кауза?
Нищо. Същото ще е и с ДПС. Само обръч от фирми. И никаква кауза.Очаквате ли изненади след отварянето на архивите на бившата ДС, поне що се отнася до механизмите на провеждането на "възродителния процес"?Да. Ще отправим списък до Комисията по досиетата за хора, които от 1990 г. са били депутати, общински кметове и съветници от ДПС, но преди това са съучаствали активно на мероприятията по преименуването на българските турци. Знаете ли, 80% от ръководството на ДПС са точно такива хора. Елитът на тогавашните "възродени" партийни работници, секретари, шефове на предприятия са допринесли за убеждаването на БКП, че става дума за българофилско дело, с което те са съгласни. Има множество интелектуалци над 48, подписали възвание с желанието да бъдат преименувани. Същественото е, че голяма част от тези личности, включително и част от мюсюлманското духовенство са част от сегашния така наречен "елит". Това осветяване ще допринесе за точното поставяне на акцентите за вината и отговорността, за палачите и жертвите. Трябва да стане ясно, че българският народ не е виновен за "възродителния процес". Вината не е колективно понятие. И ние ще го докажем. Включително и със стимулиране на нови филми, книги, изследвания. За това ще търсим съмишленици и в България, и в Европа.

Няма коментари: