Федерация ще търси справедливост за Възродителния процес

http://express.bg, 15 Април 2007 12:27

Федерация “Справедливост България” бе учредена в присъствието на около 1000 делегати от цялата страна. Неин лидер е Сезгин Мюмюн, председател на Националния защитен център "Справедливост", която е една от седемте организации, учредяващи федерацията, предаде агенция Фокус. Основна цел на новоучредената федерация е да се потърси отговорност от виновниците за Възродителния процес. Организацията ще се бори за защита на индивидуалните и колективни човешки права. Федерацията ще се издържа от членски внос, дарения и други, разрешени от закона източници. Годишният членски внос за членовете на федерацията е в размер на 5% от минималната работна заплата в страната, а членският внос на членовете на Националния съвет на организацията ще бъде в размер на 10% от минималната работна заплата. “Справедливост България” ще работи за подобряване на социално-икономическия статус на малцинствата в България. Според учредителите е недопустимо в 21 век да има български граждани, които не могат да говорят и пишат на официалния език – българския.
Тези, които участваха във Възродителния процес, сега са в коалиция с “възродените”, заяви неформалният лидер на партия ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов при откриването на учредителната конференция на федерация “Справедливост – България”. Борисов увери учредителите, че ГЕРБ ги възприема като едни от тях и напомни, че лидерът на федерацията Сезгин Мюмюн участва в контролната комисия на ГЕРБ. Столичният кмет допълни, че занапред представителите на федерацията ще имат по-голямо присъствие в неговата партия. Като инсинуации Борисов определи насажданите страхове сред мюсюлманите в страната, че ако ГЕРБ дойде на власт ще им бъдат сменени имената и имуществото им ще бъде отнето. “ГЕРБ е партия на всички български граждани”, категоричен бе Бойко Борисов. По думите му спекулации са и заплахите за остри етнически конфликти, тъй като страна-членка на НАТО няма да допусне да се стигне до такива конфликти.
Мюсюлманите трябва да присъстват във всички големи български партии, в съдебната власт, в медиите. Това заяви Сезгин Мюмюн, председател на Инициативния съвет на федерация “Справедливост – България. Той допълни, че с оглед европейското членство на България е необходим нов етнически модел – модел на справедливост и равнопоставеност. “Хората от малцинствата в Европа са представени във властта и на тях не се гледа като на терористи”, изтъкна председателят на Инициативния съвет. Според него основна цел на федерацията ще е да търси отговорност от виновниците за Възродителния процес, за да не се допускат повече грешките на историята. Сезгин Мюмюн призова християни и мюсюлмани да загърбят миналото. Сезгин Мюмюн е роден на 18.09.1967 г. в Исперих. 18-годишен попада в затвора заради несъгласие с т.нар. Възродителен процес. Присъдата за престъплението, в което е обвинен - шпионаж, е 20 години лишаване от свобода. Лежи в затворите в София, Стара Загора, Плевен. В Старозагорския затвор установява контакт с Меди Доганов - Ахмед Доган. През 1990 г. излиза на свобода и се включва в създаването на ДПС. След като в навечерието на изборите лидерът на Движение “Демократично крило” Осман Октай влиза в Коалиция на розата, заместникът му Сезгин Мюмюн напуска партията. Семейството му живее в Истанбул, а той - в София. През 2006 г. регистрира неправителствената организация Национален център "Справедливост". След това подписва споразумение за партньорство с ГЕРБ.
На 22 февруари 2007 г. в. “168 часа” публикува изявление на Сезгин Мюмюн, председател на център “Справедливост”, което има ефекта на мейдийна бомба: ДПС дало на “Атака” 1,6 млн. лв. за изборите през 2005 г. В. “24 часа” препечатва част от материала. Мюмюн твърди, че притежава документ, в който някой докладва на Доган, че парите са дадени на “Атака”. Възмутени от публикацията, симпатизанти и депутати от “Атака”, водени от лидера си Волен Сидеров, отиват в редакциите на двата вестника, за да изяснят случая и да настояват за опровержение, тъй като, според тях, публикуваното е "абсолютна лъжа". По време на присъствието им в редакциите обаче, нещата излизат от контрол и журналисти се оплакват, че са обиждани и нагрубявани от атакистите. Сезгин Мюмюн е сред учредителите на партия ГЕРБ и член на контролната комисия на партията.

Няма коментари: