Сезгин Мюмюн: ДПС и "Атака" създават напрежение в страната

http://bulgarianpost.com , 17.04.2007

Председателят на „Справедливост-България” не вярва в съставената комисия по досиетата. Той посочи пред Bulgarian Post, че целта на организацията му е да се спре изкуственото създаване на етнически модели. Според него в страната няма напрежение между българи и турци.
„Справедливост-България ще направи всичко възможно да изчисти позорното петно на Възродителния процес”, заяви Сезгин Мюмюн, председател на инициативния съвет на организацията пред Bulgarian Post. Според него от ДПС не са направили нищо по този въпрос. Мюмюн счита, че има много нерешени проблеми по отношение на малцинствата и „Справедливост-България” ще се опита да разреши този проблем.
„Според нас, а и според обикновените хора, участниците във Възродителния процес са предимно от структурите на ДПС. Ако се отворят досиетата, всичко ще излезе на бял свят”, е категоричен той.
Позицията на ДПС е, че всички архиви на Държавна сигурност трябва да бъдат отворени. „За тези 17 години имаше една дълга сага на тема "досиета" и ние искаме да спрем с нея. Винаги когато наближат избори, някой някъде изкарва досиета. Дори и последните президентски избори не направиха изключение в това отношение. И по този начин се рекетира българското общество с тези досиета. Затова ДПС категорично иска веднъж завинаги да се приключи с този въпрос”, коментира преди време Касим Дал, заместник председател на ДПС, пред столичен всекидневник.
Мюмюн посочи, че не вярва в съставената комисия по досиетата. По думите му тя няма да отваря всички досиета и „ще бъде един филтър, който ще преценява как да се отварят досиетата за "добрите" хора”. Според него е слабост това, че в комисията не са включени граждански организации.
„Нашата цел е да помогнем на българския народ и да спрем манипулациите, че между българи и турци има някакъв конфликт. Ние сме живели заедно и сме за етническа толерантност и ще работим за нея. До 1984 г. нямаше такива проблеми. Изведнъж измислихме някакви етнически модели и т.н”, коментира той.
Председателят на „Справедливост-България” е на мнение, че има няколко души, които се опитват да създадат напрежение в страната и злоупотребяват с тези модели. „Говорим за представители на двете партии - ДПС и "Атака". Не може ръководството на "Атака" да казва "Турците - вън". Ние сме в XXI в., в НАТО, в ЕС”, посочи Мюмюн.
Той още един път намекна за възможни връзки между двете партии – ДПС и „Атака”, но не каза кога ще представи документа, с който ДПС е финансирало "Атака". „Ще изчакаме. Всичко в България е на квотен принцип и затова в страната нищо не може да излезе наяве. Ние няма с кого и как да работим. Затова като неправителствена организация ще се опитаме да си сътрудничим със Страсбург и Брюксел - даже имахме поздравителна телеграма от Джефри ван Орден. Трябва да изчистим страната си от паразити. Вече сме имали срещи с Ван Орден и Бриджит Чарнота - чрез тях успяхме да влезем в българското правосъдие. До август 2006 г. никой не обръщаше внимание на Възродителния процес”, поясни Сезгин Мюмюн.

Няма коментари: